Tervetuloa

Oluen paneminen kotona on siivousharrastus, jonka sivutuotteena syntyy alkoholia. Kaljaa tietysti saa vaivattomammin ja ehkä halvemmallakin kaupasta, mutta niin kuin jo muinaiset punkkarit sanoivat: miksi ostaa paskaa musiikkia kun sitä voi tehdä itse. Ja harrastaminen on toki arvokasta itsessään. Tyypillisesti kotioluterän valmistamiseen kuuluu mm. seuraavia inspiroivia työvaiheita:
  • Reseptin suunnittelu sovelluksella, jonka toimintaa et aivan täysin ymmärrä
  • Korvaavien tuotteiden googlettaminen ja reseptin muokkaaminen huomattuasi, että käyttämäsi verkkokaupan saldo näyttää nollaa puolelle haluamistasi raaka-aineista
  • Hengenvaarallisia sähkötöitä
  • Hiivastartterivälineiden peseminen
  • Hiivastartterivierteen siivoaminen liedeltä
  • Kuoriaisten löytäminen mallaspussista
  • Tukkeutuneen mallaspatjan möyhiminen mäskäyksen aikana
  • Kiehuvan vierteen roiskuttaminen jaloille
  • Panovälineiden peseminen epämukavassa kumara-asennossa
  • Hermoilu, kun olut ei osoita mitään käymisen merkkejä
  • Vesilukosta puskeneen oluen siivoaminen lattialta käymisen alettua
  • Hermoilu, kun käyminen loppuu kesken kaiken
  • Pullojen peseminen
  • Oluen lappoaminen pulloihin ja lattialle
  • Lattian siivoaminen
  • Täyden lasipullon pudottaminen lattialle
  • Lattian siivoaminen
  • Käymisastian peseminen epämukavassa kumara-asennossa
  • Pullojen räjähtely vaatekomerossa
  • Vaatekomeron siivoaminen
  • Sekä se ainutlaatuinen tunne, kun viikkojen odotuksen jälkeen nostat valmiin itse tekemäsi oluen huulille ja siemaiset ensimmäisen kerran: Hyisss...

Kaada tätä nyt sitten lasiin.
(Kuva Janne Saarinen)


Tämän blogin kirjoittaja on toinen osapuoli kahden miehen panokollektiivissa, joka on pessyt vehkeitä ja lattioita loppuvuodesta 2015 asti. Matka on tähän mennessä ollut... sanotaanko, oppimiskokemustentäyteinen. Mutta ehkä sitä vastapainoksi on tullut jotain opittuakin, koska vähitellen on saatu aikaiseksi sellaistakin olutta, jota ei ole tarvinnut huuhtoa keittiöviemäristä alas. (Itse yritän olla mahdollisimman kriittinen omia tuotoksia kohtaan, toinen osapuoli on juop-, öh, siis vähemmän kranttu.) Itse asiassa ihan hyvääkin olutta. Toki alkumatkassahan tässä vasta ollaan, oppiminen on koko elämän kestävä prosessi ja jotain muita latteuksia. Kyllä sitä edelleen joka kerta jännittää, mitä on saanut aikaiseksi.

Ajatus kokemusten kirjoittelusta oli pyörinyt mielessä jo jonkin aikaa, mutta idea siirtyi toteutuksen asteelle, kun tuli tehtyä eräälle toiselle kotipanijalle lupaus yrittää kirjoittaa mahdollisimman selväsanainen ohje oluen vesikemian säätämisestä. Senpä vuoksi kaksi seuraavaa postausta ovatkin pitkiä jaarituksia kyseisestä aiheesta. Mitä sen jälkeen, en tiedä. Tarkempia suunnitelmia blogin sisällöstä ei oikeastaan ole, ja ylipäänsä takaraivossa kytee ajatus, että paremmin ajan hermolla ollakseen tällainen blogi olisi pitänyt polkaista käyntiin noin kymmenen vuotta sitten. Voikin hyvin olla, että homma kuihtuu kasaan heti alkuunsa ajan ja motivaation puutteen vuoksi. (Jotkut toiset jaksavat suoltaa uuden artikkelin muutaman päivän välein, mutta omalla kohdallani tämä on vain kaunis haave.) Ilman sen suurempia paineita, katsotaan millaiseksi blogi muotoutuu. Ainakin yritän pitää kirjoittamiskynnyksen kohtalaisen matalana. Toivottavasti löydät jotain kiinnostavaa ja hyödyllistä.




Kommentit